porady o rybach grzybach kwiatkach itp.

PRZEPISY NA PROSTE JADŁO

KAJACZKI PRAWIE TURECKIE

Dzisiaj znowu stanąłem  przed problemem - co ugotować, żeby dzieci chętnie to zjadły?!

Mają po -naście lat, więc nie jest to proste zadanie :/

Nastolatkowie najchętniej spożywają posiłki  w miejscach, które szumnie nazywają

"Restauracjami". Kebaby, pizzernie, bułkarnie i inne kurczakownie.

Ja się pytam - DLACZEGO?? 

Do tego wszystkiego  - jak na złość - w mojej okolicy w ostatnim czasie otworzono 4 miejsca w

których podawana jest  "SUPER KUCHNIA ORIENTALNA".

O smaku nie będę się wypowiadał, bo wszyscy wiemy, jakie to dobre :( .

Niestety jako, że moje dzieciaki chętnie jedzą tego typu rzeczy postanowiłem

poeksperymentować  i zrobić coś co chętnie by zjadły.

Pogrzebałem trochę w przepisach i postanowiłem zrobić coś w rodzaju chleba nadziewanego

mięsem i warzywami  (oczywiście odpowiednio przyprawionymi na pseudo turecki smak. 

Przepis prosty, choć musiałem go trochę zmodyfikować, żeby było łatwiej i ciekawiej. A do tego

moja córka najchętniej jada kurczaka, więc nie było zbytniego wyboru ;)

A dokładnie to było tak:

... zacząłem od chlebka :)

 

 


  • 450 g maki Szymanowskiej,
  • 20 g drożdży,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody.

Do wody wrzuciłem drożdże i cukier, dokładnie wymieszałem dodałem resztę składników

i wyrobiłem ciasto takie jak na pierogi.

Potem odstawiłem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia :)

... potem nadzienie :

 

 


  • 1 duża pierś kurczaka,
  • 1 kg pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 sos pomidorowy (taki w kartoniku),
  • sól, pieprz,tymianek,

Mięso poszatkowałem w cieniutką kostkę, taką jak na tatar (można też zmielić).

Pieczarki wstarłem na tarce do jarzyn (tak na lenia), cebulę w kostkę, czosnek rozgniotłem i

pokroiłem w drobną kostkę (jak fachowy kucharz) :)

 


Na patelnie wlałem kroplę oleju, podsmażyłem kurczaka i wszystkie składniki nadzienia. Na końcu

przyprawiłem do smaku ( ze szczególnym uwzględnieniem dużej ilości tymianku).

Ciasto podzieliłem na kawałki i rozwałkowałem na średnie, podłużne placki . Podłużne - bo za

chorobę nie chciały wyjść okrągłe - hahahahaha.



W każdy placek włożyłem ciepły farsz i uformowałem w kształt podobny do łódki lub jak kto woli

rogala, zawijając i sklejając wodą końce.

 


Wszystkie kajaczki ułożyłem na blachę

 


-  pod spód oczywiście pergamin  i do rozgrzanego

piekarnika ( 220 stopni) na 30 minut. Po 20 minutach posmarowałem ciasto olejem, żeby bylo

"przystojne".

 



Po tym czasie danie było gotowe, ładnie pachniało i było naprawdę smakowite.

Najważniejsze, że moje dzieciaki wszystko zjadły i ... N I E   M A R U D Z I Ł Y !!!

Spróbujcie - łatwe i eleganckie  :)



STUDIOMILOMI.PL