porady o rybach grzybach kwiatkach itp.

PRZEPISY Z RYBKAMI

OKOŃ W CIEŚCIE NA SZYBKO

Dzisiaj wybrałem się wreszcie na rybki. Jedno z moich ulubionych miejsc czekało na mnie z

utęsknieniem :-) Rzeka Narew, okolice Pułtuska (nie mylić z połową naszego Premiera).

Jak zwykle nad rzeczką pięknie -  jak to rano. Woda też wyglądała zachęcająco. Szybciutko

rozpakowałem jeden z moich spiningów i w imię Ojca, i zabrałem się do połowu.

Po trzech rzutach trafił się okonek taki 30 centymetrowy - na początek nieźle.

Potem jeszcze kilka i ... koniec. Skubane obraziły się na mnie i więcej już nic nie chciało się

uczepić. Miało być tak super, tak urodzinowo, a ...WYSZŁO JAK ZWYKLE.

Jeszcze zagrzmiało, więc  dobra godzina warowania w samochodzie. Sceneria

mało sympatyczna, ale nie narzekam. W tygodniu nad wodą jest zawsze pusto i spokojnie,

wiec odpoczynek gwarantowany.

Po burzy też nic już nie udało się złowić. Do tego zrobiło się jeszcze bardziej gorąco.

Z przykrością stwierdziłem, ze nie ma już na co liczyć - wracam do domu.

Wróciłem dobrze po południu, czasu już mało,  rybka smaczna tylko jak świeża :)

Przepisów na okonia znam bardzo dużo, ale ze względu na upał i wszechogarniające lenistwo

wybrałem prosty i zarazem szybki sposób na przyrządzenie jednej  z najsmaczniejszych rybek

występujących w Polsce.

A  oto on :))

 


Składniki.

  • Ryby (około kilograma)
  • Mąka
  • 2 jajka
  • Olej
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej! (wtedy ciasto jest bardziej puszyste)
  • 1 cytryna
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta proszku do pieczenia (na czubek łyżeczki do herbaty)

Przygotowanie:

Ryby oskrob i spraw (chyba, że kupione zostały w markecie już gotowe- to po prostu umyj).

Cebulę pokrój w kostkę i zmiażdż w  moździerzu razem z solą i pieprzem.

Natrzyj tuszki wewnątrz i na zewnątrz, skrop sokiem z cytryny, odstaw  w chłodne

miejsce na godzinę.

Przygotuj ciasto takie jak na naleśniki tylko troszkę gęściejsze.

Do mąki dodać jajka, mleko, wodę gazowaną, trochę oleju, proszek do pieczenia. Dobrze

wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.

Gdyby wyszło Ci za rzadkie dodaj mąkę, a jak za gęste - wodę :)

 


Rozgrzej dobrze olej na patelni, namaczaj tuszki w cieście i smaż na złociutki kolorek.

To wszystko. Prawda, że proste?? :)

 


Smacznego.


STUDIOMILOMI.PL