porady o rybach grzybach kwiatkach itp.

RYBY - gatunki

JAŻ

 

  Jaż, to ryba z rodziny karpiowatych, ciało ma wysokie, wygrzbiecone  z przodu i zwężające się ku ogonowi. Grzbiet ryby jest ciemny stalowy lub wpadający w granat, boki ryby jaśniejsze, brzuch srebrny lub żółty. Ryba występuje na terenie całego kraju w większych rzekach, czasami w wodach stojących. Jaż dorasta podobno do 1 metra i 8 kilogramów wagi, mój rekord to 3 kilogramy. Metod połowu Jazia jest dużo, spławikowa, gruntowa, dotykowa, przepływanka, spining, sztuczna mucha. Jaż jest rybą ostrożnego holu, trzeba go delikatnie holować na cały czas napiętej żyłce, ma bardzo delikatne wargi i często się zrywa. Do wyjęcia ryby z wody niezbędny jest podbierak. Tego gatunku złowiłem w swoim karierze wędkarskiej kilkaset sztuk. W różnych łowiskach, w Pilicy koło Warki, w Wiśle na odcinku od Ciszycy do kozieniec, w Warszawie między mostem Poniatowskiego a Gdańskim, W kanale Żerańskim w okolicach Kobiałki,w Narwi Koło Pułtuska, w Bugu koło Wyszkowa, najwięcej sztuk złowiłem na Narwi przy zaporze w Dębem, Łowiłem najczęściej metodą gruntową na feedera z koszyczkiem zanętowym, na przynętę czerwone lub białe robaki. Przy zaporze łowiłem tez na spining ale skuteczne były obrotówki nr 1, srebrne z czarnymi lub czerwonymi plamkami, najskuteczniejsze obrotówki na jaki łapałem jazie, to D.A.M  Effzett nr 1 kolor fluorescencyjny  żółty, na takie obrotówki łowiłem po kilka sztuk na jednym wypadzie. Dlaczego akurat na te nie wiem, ale na takie brały najlepiej. Jaż ma średnio smaczne mięso, dość ościste i niezbyt jędrne, niemniej jednak jak się go dobrze przyrządzi jest godny uwagi. Rybę skrobie się dobrze, łuski lekko odchodzą.Jaz